Smaki Sycylii – Warsztaty kulinarne

Stowarzyszenie Polsko – Włoskie DUE TERRE nawiązując do spotkania o Sycylii (5.04) zaprasza 6 kwietnia na warsztaty kulinarne z Dominiką Friedrich, znaną italofilom autorką blogów “Kalabria bocznymi drogami” i “Sycylia bocznymi drogami oraz autorką przewodnika Pascala “Sycylia”. W trakcie spotkania poznamy regionalne produkty sycylijskie i potrawy z ich zastosowaniem.
Każdy z uczestników dostanie zbiór przepisów wykorzystanych podczas warsztatów.
Na przywitanie proponujemy kieliszek sycylijskiego wina – do wyboru białe Sycylijskie Grillo DOP lub czerwone Sycylijskie Nero d’Avola DOC i prezentację programu Warsztatów a także wspólne przygotowanie najprostszego i jednocześnie jednego z trudniejszych włoskich makaronów: Pasta Aglio & Olio

Menu:
Antipasto:
1. Bruschetta z musem z pieczonego bakłażana
2. Sycylijska Caponata
3. Parmigiana di zucchine
Primi Patti:
4. Spaghetti con Pesto Trapanese
5. Pasta alla Norma
Deser:
6. Pomarańcza z patelni
7. Tiramisu’ o smaku Limoncello

Biesiadzie będą towarzyszyły opowieści o Sycylii bocznymi drogami i sycylijskich produktach regionalnych. Będzie możliwość zakupu i ewentualnego zamówienia tych produktów z dostawą do Częstochowy. Oczywiście nie zabraknie także kawy i dobrej muzyki.
Miejscem warsztatów będzie Kamieniczka przy ul. Mirowskiej 4.
Wszystkich zainteresowanych prosimy o kontakt z Due Terre w wiadomości prywatnej lub info@dueterre.pl
Na zgłoszenia czekamy do 17 marca 2019. Liczba miejsc ograniczona.
Dla członków Stowarzyszenia – 120 zł
Dla pozostałych uczestników warsztatów – 150 zł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *